Nov 13

Standardized Headset Identification System

Nieuws

Tags; S.H.I.S, Cane Creek, Ritchey

Standardized Headset Identification System

Zes balhoofd fabrikanten slaan de handen in elkaar. Acros, Cane Creek, Hope, Race Face, Reset en Ritchey willen een nieuwe standaard voor balhoofden ontwikkelen. Dat er een wildgroei is aan verschillende types en verschillende maten staat buiten kijf. Met het Standardized Headset Identification System oftewel S.H.I.S. willen de zes hier een einde aan maken.

De nieuwe standaard maakt een onderscheid tussen het externe balhoofd (EC), semi-geïntegreerd balhoofd (ZS) en het geïntrigeerd balhoofd (IS). Daarnaast word er gebruikt gemaakt van vier maten; (1) vorkbuis top diameter (waar de stuurpen klemt), (2) vorkbuis onder diameter (net boven de vorkkroon), (3) balhoofdbuis top diameter en (4) balhoofdbuis onder diameter.

Gesponsorde linksVerschillende types balhoofd
Uitleg Standardized Headset Identification System

Voorbeeld: EC34/28.6 | EC34/30 (1-1/8")

Balhoofd top
EC = extern balhoofd
34 = balhoofdbuis top diameter
28,6 = vorkbuis top diameter

Balhoofd onder
EC = extern balhoofd
34 = balhoofdbuis onder diameter
30 = vorkbuis onder diameter

1-1/8" = maat vorkbuis

Bij de laatste maat is er nog een verschil tussen de standaard rechte vork (straight fork), vork met draad (threaded fork) en de kegelvormige vork (tapered vork). Samen met de verschillende diameters (uitgedrukt in inch).

Rechte vork: 1", 1-1/8", 1-1/4" en 1.5"
Vork met draad: 1", 1-1/8" en 1-1/4"
Kegelvormige vork: 1-1/8" naar 1-1/4" en 1-1/8" naar 1.5"

Verschillende vorken

Het besluit is dus als zowel de balhoofd fabrikant als de frame bouwer de S.H.I.S. code vermeld dat er geen twijfel meer bestaat over welk balhoofd past in een frame. Heb je een frame zonder S.H.I.S. code, kan je door te meten het passende balhoofd vinden.

Meer informatie over het S.H.I.S. vind je terug op de website www.BicycleHeadsets.com. De lijst met de verschillende maten en bijhorende S.H.I.S. code is hier te downloaden.Gesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links