Nov 19

Montage trapas (Hollowtech II / BB cups)

Werkplaats

Tags; Montage trapas, Hollowtech II BB cups, Shimano

Montage trapas (Hollowtech II / BB cups)

In dit artikel kan je alles lezen over het monteren van het trapas. Niet enkel het monteren zelf, maar ook de voorbereiding die aan het frame dient te gebeuren. Ook het verschil tussen BSA en Italiaanse draad word grondig uitgelegd.

Wij monteerde hier een trapas van Shimano (Hollowtech II) met cups buiten het frame. Montage van andere merken of type trapas kan verschillen met deze werkwijze. Al zal voor 90% van de hedendaagse trapassen dezelfde werkwijze gehanteerd moeten worden.

Gesponsorde links1. Draad natappen
Als je een nieuw frame aankoopt en de eerste maal het trapas monteert kun je best de draad natappen. Hiervoor heb je een draadtap nodig afhankelijk van het type trapas. Hierin bestaan 2 verschillende types, zijnde BSA (1.37x24) en Italiaanse (36x24) draad. Niet enkel de diameter van beide types verschilt maar ook de schroefdraad. Italiaanse draad is 2x rechtse schroefdraad (met de klok mee vast draaien), BSA daar in tegen heeft aan de aandrijf kant (tandwiel kant) linkse schroefdraad (tegen de klok in vast draaien).

Het is de belangrijk voordat je begint met het natappen van trapas dat je weet om welk type draad het gaat (bij de mountainbike is dit altijd BSA). Gebruik ook altijd snijolie tijdens het tappen, zo gaat het tappen vlotter en beschadig je de draad niet.

afbeeldingafbeeldingafbeelding

2. Zijkanten vlakken
Het is zeer belangrijk bij BB cups (trapas met lagers buiten het frame) dat de zijkanten van je frame afgevlakt worden. Hierdoor sluiten de cups beter tegen je frame aan en zouden ze loodrecht moeten zitten (belangrijk voor de werking en levensduur lagers) na montage.

afbeeldingafbeelding

3. Vet in trapas en aan de cups
Wanneer je draad is na getapt en de zijkanten van je frame gevlakt zijn, kun je het trapas (cups) monteren. Gebruik altijd voldoende vet, wij gebruikte Shimano montage pasta. Het vet dient voornamelijk om vuil en water te weren en om kraken te voorkomen.

Vet eerst de trapas pot voldoende in en vergeet ook niet de zijkanten van de trapas pot hier komen de cups tegen. Daarna kun je eventueel ook nog het trapas zelf invetten.

afbeeldingafbeelding

4. trapas monteren
Bij een mountainbike dien je opvul ringen te plaatsen, dit is niet geval bij een race fiets. In dit geval hadden we een mountainbike frame met een pot van 68mm, hier moet je 2 ringen rechts (aandrijf kant) plaatsen en 1 links. Je vind altijd informatie over het aantal ringen terug in het technische document (Shimano) dat word meegeleverd bij je trapas.

Draai de trapas cups stevig vast, indien je over een momentsleutel beschikt dien je de cups vast te zetten tussen de 35 en 50 Nm. Indien je BSA (1.37x24, staat vermeld op de cups) cups gebruikt dien je de cup aan de aandrijf kant tegen de klok in vast te draaien (linkse schroefdraad), de andere cup kun je gewoon vast draaien met de klok mee (rechtse schroefdraad). Indien je Italiaanse (36x24, staat vermeld op de cups) cups hebt dien je 2x met de klok mee vast te draaien (2x rechtse schroefdraad).

afbeeldingafbeeldingGesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links