Aug 06

Salsa Mukluk (fatbike)

Nieuws

Tags; Salsa Cycles, Mukluk, Sandman Bikes

Salsa Mukluk (fatbike)

Na lang testen introduceert Salsa Cycles een zogenaamde "fatbike" in hun gamma. Een fatbike is geschikt voor het ruwere terrein, hierbij denken we aan sneeuw, zand, rotsen,… bij Salsa denken ze in de eerste plaats aan "snow bikinig". Hiervoor is de geometrie van het frame dan ook optimaal. Er is zoveel mogelijk stabiliteit en controle bekomen bij een lage snelheid.

Het verschil met een traditionele mountainbike zit hem in de zeer brede banden. De brede banden kunnen makkelijk het zwaardere werk aan. Maar om met zulke brede banden te rijden heb je ook een aangepast frame nodig.

Gesponsorde linksHet Salsa Mukluk frame is vervaardigd uit 6061-T6 aluminium. Hiermee is een stijf en duurzaam frame bekomen, dat toch relatief licht is. Het trapashuis is 100mm breed, bij een normale mountainbike bedraagt dit 68 of 73mm, dit is de norm voor fatbikes. De verbreding van het trapashuis zorgt ervoor dat je pedaal armen de achtertrein niet raken. De achtertrein moet ook heel wat breder om genoeg plaats te voorzien voor de brede band.

Hierdoor heb je ook een speciale naaf nodig die 170mm breed is. Maar Salsa bied een adaptor aan zodat er ook met een gewone 135mm mountainbike naaf kan gereden worden. Ook de voorvork is opengewerkt voor de brede band, hier kun je een standaard 135mm achternaaf gebruiken als voornaaf.

De adaptor is bv. ook handig als je een extra wielset wilt met smallere banden. Je kan dan kiezen voor een 29" wielset, dit zal de geometrie nauwelijks veranderen.

Bij het frame zit ook een speciale voorderailleurklem geleverd om te werken met een Direct Mount voorderialleur. Salsa kiest dit systeem boven het E-type systeem om je zo meer mogelijkheden heb, waar je met het E-type systeem vast hangt aan een vaste derailleur hoogte.

Voor de kabelroute werd er gekozen om te werken met volledige gaine, zodat deze nergens onderbroken word. Zo heb je minder kans dat er water en vuil in de kabels kan komen. Dit is vooral handig bij het sneeuw rijden, de kans zou anders bestaan dat door bevroren water je schakel systeem vast komt te zitten.

De Salse Mukluk is verkrijgbaar als los frame of complete fiets in 5 maten (van extra small tot extra large). Zowel het frame als de vork zijn ook voorzien voor een bagagedragers moest je ooit op expeditie willen vertrekken met de Mukluk. Het frame heeft een advies prijs van 599 dollar en de complete fiets 1499 dollar, beide zullen beschikbaar zijn in November.

In Amerika zijn er ondertussen verschillende fabrikanten die fatbikes produceren. Maar ook hier in België vind je fatbikes bij Sandman Bikes, een op en top Belgisch merk.

Salsa MuklukSalsa Muluk adaptor van 170mm naar 135mmSalsa Muluk adaptor van 170mm naar 135mmSalsa Mukluk voorderialleur Direct Mount klemSalsa Mukluk voorderialleur Direct Mount klemSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa MuklukSalsa Mukluk opstelling met 29inch wielset + Schwalbe Racing Ralph 2.4 bandenSalsa MuklukGesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links