Dec 20

Shimano Press-Fit cups montage

Werkplaats

Tags; Shimano, Press-Fit cups, Montage handleiding

Shimano Press-Fit cups montage

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens gehoord van de nieuwe standaard onder de trapassen BB30. Shimano ontwikkelde hierop een variant de press-fit cups. Waar vroeger de lagers zich in cups buiten het frame bevonden, worden ze nu met de cups in het frame geperst. Naast Shimano zijn er ook andere fabrikanten begonnen met het produceren van press-fit cups, zo heeft o.a. Campagnolo, Sram en FSA deze cups in hun gamma.

Omdat dit een nieuwe technologie is en deze toch meer en meer verschijnt, is er onder velen wat onduidelijkheid over de montage. Shimano ontwikkelde hiervoor een aangepaste tool (TL-BB 12) en deze werkt met het zelfde principe als andere pers gereedschappen. Als je dus in het bezit bent van een balhoofd pers tool kun je deze ook gebruiken voor de montage of de handige "doe-het-zelver" kan gebruik maken van een draadstang met grote rondellen en 2 moeren.

Gesponsorde linksHieronder word het persen gedemonstreerd met een balhoofd pers en persringen van Chris King (1"1/8) die exact dezelfde diameter hebben als de pers-fit cup. Het is zeer belangrijk dat je op de buitenring van de lagers perst, zou dit op de binnenring gebeuren word de lagers beschadigd.

1. Vet de rechter cup in met montage vet, wij gebruiken hiervoor montage pasta van Shimano, en bevestigd hieraan de plastic geleiding huls. Hetzelfde doen we met de linker cup, we plaatsen ook een een beetje vet aan de binnenkant van de cup zodat later de plastic geleiding huls hier makkelijk inschuift.

Shimano Press-Fit cups montageShimano Press-Fit cups montageShimano Press-Fit cups montage

2. Duw de press-fit cups met de hand zo recht en zo diep als mogelijk in het frame.

Shimano Press-Fit cups montage

3. Plaats de pers tool door de cups met de aangepaste adapters (pers ringen) die op de buitenste ring van de lagers duwen of gebruik de TL-BB 12 tool van Shimano.

Shimano Press-Fit cups montage

4. Begin met het aandraaien van de pers tool zodat de cups in het frame schuiven. Wanneer je wat meer weerstand voelt begint de plastic geleiding huls, die we in het begin aan de rechter cup bevestigden, in de linker cup te schuiven. Het is best om even de pers tool terug te verwijderen en te controleren als de plastic geleiding huls recht zit.

Shimano Press-Fit cups montageShimano Press-Fit cups montage

5. Daarna kun je gewoon door gaan met het persen tot de press-fit cups volledig aansluiten tegen het frame.

Shimano Press-Fit cups montage

Verschillende types Press-Fit;
BB91 (diameter) 41A mountainbike (89,5mm/92mm)
BB91 (diameter) 41B racefiets (86,5mm)
BB91 (diameter) 42 (zonder plastic geleiding huls)

Er zijn nog enkele opmerkingen;
- Indien je weg (road) frame een trapas pot van 86,5 mm heeft en geen rechte opening, dus geen plaats voor de plastic geleiding huls dien je deze niet te monteren.
- Voor een weg (road) frame met een trapas pot van 86,5 mm dien je de bijgeleverde opvul ring van 2,5 mm niet te gebruiken.
- Voor een mtb frame met een trapas pot van 92 mm dien je de bijgeleverde opvul ring van 2,5 mm niet te gebruiken, de plastic geleiding huls moet wel gemonteerd worden.
- Voor een mtb frame met een trapas pot van 89,5 mm dien je de bijgeleverde opvul ring van 2,5 mm aan de rechterkant (aandrijfzijde) te monteren en ook de plastic geleiding huls dient gemonteerd te worden.

Om de Shimano press-fit cups te demonteren dien je gebruik te maken van de TL-BB 13 tool. Shimano adviseert om de press-fit cups na demontage niet meer te gebruiken, bij de demontage worden de cups beschadigd en zijn ze niet meer functioneel.Gesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links