Jun 04

Spaaklengte berekenen

Werkplaats

Tags; BikeBoosting, Wheel-Tec, Sapim

Spaaklengte berekenen

De opmars van de voorgebouwde wielsets is enorm, maar toch steeds vaker wordt er terug gegrepen naar de gespaakte wielen. Een oerdegelijk gespaakte set wielen zoals vroeger is terug helemaal hip. Zelf een combinatie kiezen tussen velg, spaken en naaf. Veel variaties zijn mogelijk in kleur, type en gewicht. Voor ieder wat wils.

Om een goed wiel te kunnen bouwen is enige kennis vereist. Op dit gebied zijn er verschillende experten zoals BikeBoosting (Ernie Frieke) of Wheel-Tec. Ook de hobbiyst gaat vaak zelf aan de slag en heeft achteraf een enorme voldoening om met zijn eigen gespaakte wielen rond te rijden.


Gesponsorde linksEen vrij complete calculator vind je terug op de website van het Amerikaanse ProWheelBuilder. In hun database staan de meest frequent voorkomende type velgen en naven. Zo hoef je zelf de velg en naaf niet uit te meten. Maar indien nodig kan je wel zelf deze maten nog ingeven.

www.prowheelbuilder.com/spokelengthcalculator/

Ook DT Swiss biedt een vrij complete database van velg maten aan, maar uiteraard enkel in combinatie met hun eigen naven.

www.spokes-calculator.dtswiss.com

Een derde goede calculator is te vinden op de website van spakenfabrikant Sapim. Hier moet je wel alle maten zelf ingeven. Dankzij de goede uitleg met afbeeldingen is dit vlot doenbaar.

www.sapim.be/spoke-calculator

De calculators berekenen de exacte spaaklengte je zal dus zelf naar onder of boven moeten afronden.

afbeeldingGesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links