Dec 07

Trapstel monteren

Werkplaats

Tags; Shimano, Hollowtech II Trapstel, Trapas monteren

Trapstel monteren

Eerder kon u al op Wielernet lezen hoe u te werk moet gaan om een trapas (BB cups) te plaatsen. Nu gaan we hierop verder met het plaatsen van een trapstel (Hollowtech II).

Uiteraard moet u eerst de trapas plaatsen vooraleer u het trapstel kan plaatsen. U kan het artikel hierover nalezen op deze pagina. In onderstaand artikel werd een Shimano LX (Hollowtech II) trapstel gemonteerd. Bij een andere of ouder model kan de montage afwijken van onderstaand gebruikte methode.

Gesponsorde links1. Vet de as aan de rechter crank arm in, wij gebruikte hiervoor montage pasta van Shimano. Dit doen we niet voor een soepele werking maar om kraken in de toekomst te voorkomen.

Trapstel monteren

2. Steek de rechter crank arm door het trapas (BB cups). Druk deze stevig tot tegen de rechter cup, zodat deze helemaal tegen de cup aansluit.

Trapstel monteren

3. Plaats nu de linker crank arm op het uitkomende gedeelte van de rechter crank arm. U zal merken dat de as niet helemaal tot de rand van de linker crank arm komt, dit is normaal.

Trapstel monteren

4. Plaats de schroef aan de zijkant om eventuele spelling weg te werken. U kan deze schroef nog extra invetten maar u zal merken dat wanneer u trapstel nieuw is er al wat vet is aangebracht. (Om deze schroef te monteren of te demonteren heeft u een speciale tool nodig van Shimano TL-FC16.)

Trapstel monteren

5. Draai de schroef tegen maar niet te vast (1,5-2N-m) anders drukt u de lagers van u trapas samen. Dit zal een correcte werking verhinderen.

Trapstel monteren

6. Hierna kan u de twee schroeven bovenaan u linker crank arm aandraaien. Zoals te zien op de installatie sticker die zich op de crank arm bevind moet u de schroeven aantrekken tussen de 12 en 15 N-m.

Trapstel monteren

7. Draai het trapstel rond, dit zou vlot moeten verlopen. U zal waarschijnlijk merken dat er een lichte weerstand is, dit is normaal. De oorzaak hiervan is dat de nieuwe lagers in de cups (trapas) opgevuld zijn met vet. Na enkele kilometers zal het vet zich verzetten en zullen de lagers soepeler draaien.Gesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links