Apr 29

De nieuwe standaard BB30

Nieuws

Tags; Cannondale, BB30, Shimano BB86

De nieuwe standaard BB30

Al verschillende jaren is Cannondale als pionier opzoek naar het ontwikkelen van een lichtere maar tegelijkertijd ook stijver trapstel en het daarbij horende trapas. Eerst waren er de externe BB cups die voor een revolutie zorgde en niet meer weg te denken zijn. Het grootste nadeel hiervan tegenover traditionele trapassen is dat de lagers aan de buitenkant van het frame worden geplaatst en hierdoor de q-factor vergroot.

Dit probleem word aangepakt met het BB30 concept, de lagers worden niet meer buiten het frame geplaatst in externe BB cups maar binnen in een oversized trapas huis met een diameter van 41 mm. De lagers worden rechtstreek in het trapas huis geperst. Hiermee word de q-factor drastisch verlaagd omdat de externe BB cups wegvallen en de trapstellen een stuk smaller zijn. Hiernaast bied het concept nog voordelen, doordat de lager niet meer in cups zitten kan er gebruik worden gemaakt van 41 mm grote lagers en ook een as met een grotere diameter. Door gebruik te maken van een as met een diameter van 30 mm verhoogd de stijfheid van het trapstel. Hiermee word ook meteen de naam BB30, verwijzend naar de as diameter, verklaard.

Gesponsorde linksNaast het verlagen van de q-factor en het verhogen van de stijfheid van het trapstel bied het BB30 concept nog voordelen. Doordat het trapstel smaller word kan het gewicht een stuk lager dan bij een normaal trapstel voor externe BB cups. Bij de nieuwe Sram Force groep zit er bv. een verschil van 146 gram tussen het normale en het BB30 trapstel. Ook zorgt de grotere diameter van de lagers voor een langere levensduur.

Daarom werd het BB30 concept opgenomen als de nieuwe internationale standaard voor trapassen. Maar wie dacht dat het hiermee ophield zit vergist zich. Enkele grote fabrikanten zoals Cannondale, FSA, Sram en Specialized (maar deze gebruikt de naam BB30 niet) gebruiken deze standaard en produceren hiervoor trapstellen. Natuurlijk houden andere fabrikanten hun eigen visie op dit concept na en ontwikkelde varianten.

Zo ontwikkelende Shimano op vraag van Scott het BB86 (BB91) concept welke ervoor zorgt dat de huidige trapstellen, die een as van 24 mm als diameter hebben, kunnen blijven gebruikt worden. De lagers bevinden zich nog steeds in cups maar deze worden intern geplaatst. Het trapas huis is 86,5 mm breed en heeft een diameter van 41 mm, de lagers die gebruikt worden hebben een diameter van 37 mm en bevinden zich in cups van 41 mm die in het frame worden geperst. Ook voor de mountainbike bestaat deze variant onder de naam BB92 (BB91) voor een trapas huis met een breedte van 91,5 mm. Onder andere Scott en Gaint gebruiken dit systeem in frames. Ook Campagnolo zorgde voor aangepaste cups om te kunnen voldoen aan deze standaard, officieel kregen ze de naam "Ultra-Torque OS-Fit Integrated Cups" mee. Daarnaast bied FSA en Sram ook nog BB's aan die in dit type trapas huis geplaatst kunnen worden.

BB90 is dan weer het concept van Trek voor hun Madone frames. Het trapas huis is 90 mm breed en heeft een diameter van 37 mm. Ook hier, zoals bij het BB30 concept, worden de lagers rechtstreek in het frame geplaatst. Met het BB90 concept kunnen ook de standaard trapstellen van Campagnolo, Shimano, FSA en Sram geplaatst worden. Voor de Trek mountainbike's is er de BB95 variant met het zelfde principe enkel is het trapas huis hier 95 mm breed. Ook dit type is bedoeld om standaard trapstellen te kunnen blijven gebruiken.

Tenslotte heeft Wilier nog aangepast frames met een trapas huis met een breedte van 94 mm waardoor Campagnolo trapstellen rechtstreeks passen in het frame.

De nieuwe internationale standaard is dus het BB30 concept, de varianten hierop zijn bedoeld om gebruik te kunnen blijven maken van de huidige trapstellen. Waar er gebruik word gemaakt van het BB30 concept kun je dus enkel een specifiek aangepast BB30 trapstel gebruiken en tot nu toe zijn deze enkel verkrijgbaar bij Cannondale, Sram, FSA en Specialized.

BB30Trapstel Sram BB30BB86BB86BB86BB86Ultra-Torque OS-Fit Integrated CupsGesponsorde links/p>

Schrijf zelf een reactie


Registreren

Aanmelden

Links